Industribasen om nya lagförslaget: ”Regeringen förstår inte hur näringslivet fungerar”
Header image

24 april

Kan förlora mer än var tionde medarbetare − ”Orimligt och orättvist”

Tio av städföretagets 90 anställda kan tvingas lämna sina jobb om regeringens höjda lönegolv blir verklighet. Att höja alla medarbetares löner är inte ett alternativ. ”Då kan vi stänga och slänga nyckeln”, säger grundaren Malin Waje.

Industribasen om nya lagförslaget: ”Regeringen förstår inte hur näringslivet fungerar”

Regeringen vill begränsa arbetskraftsinvandringen oavsett vilka skäl näringslivet har fört fram, konstaterar Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten. Han varnar för allvarliga konsekvenser om inte företagen kan anställa experter från tredje land. ”Företagen ska pröva arbetskraften, inte politikerna”, säger han till TN.

Varningen: Slopad sjuklöneersättning kan öka utanförskapet

Regeringens argument för att slopa ersättningen för höga sjuklönekostnader haltar kraftigt, varnar flera företagare. Växande utanförskap och mindre pengar till välfärden kan bli konsekvensen. ”Känns som att regeringen inte vill ha småföretag i Sverige”, säger Malin Hamlin på Lansen Omsorg.

Hård kritik mot Riksbankens löneutspel: "Vill skylla ifrån sig”

Riksbanken ska inte lägga sig i avtalsrörelsen. Det menar Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt efter att vice riksbankschefen kommenterat löneökningarna. ”Märkligt och oacceptabelt”, säger han till TN.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

IKEM: Så bör Sverige modernisera kollektivavtalen – föreslår tysk modell

Gör om kollektivavtalen och inför medarbetaravtal. Det föreslår IKEM, som i en ny rapport kommer fram till att Sverige skulle gynnas av att följa Tysklands exempel.

Hugo fick sitt drömjobb – är en av Sveriges yngsta busschaufförer

18-åriga Hugo Lundberg har sedan femårsåldern drömt om att köra buss. Nu är han en av Sveriges yngsta busschaufförer, rapporterar SVT Nyheter.

Nu börjar Yrkes-SM – ”En chans för industrin”

Idag drar Yrkes-SM igång. På plats i Karlstad kommer unga från hela landet tävla inom industrins yrkesgrenar. ”Yrkes-SM är en viktig plattform för unga talanger att få visa vad de går för inom sina yrken”, säger Fredrik Gunnarsson Industriarbetsgivarna, i en kommentar.

Därför snuvas svenska elever på basala mattekunskaper

Trots att matematiken är ett förhållandevis strukturerat ämne är kursplanerna otydliga. Det bidrar till att läromedlen i ämnet har stora brister. ”Vi har minst algebra i hela världen i Sverige”, säger professor Ola Helenius.
Tidningen Näringslivet logo

Vill du inte längre ha nyhetsbrevet? Avprenumerera här.

Tidningen Näringslivet c/o Svenskt Näringsliv Storgatan 19 Stockholm 114 82 Sweden

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Dalqvist
redaktionen@tn.se

© 2024 Tidningen Näringslivet

Google Play App store