Fem förslag för att få fler i jobb – ”Viktigt med tydlighet”
Header image

12 juni

Här är branschen som skapar flest jobb i utsatta områden

De flesta människor i Sveriges utsatta områden har ett jobb att gå till varje dag och det är företagen som är den stora integrationsmotorn, visar en ny rapport. Men det krävs mer insatser för att få ännu fler i arbete. ”Tyvärr finns fortfarande väldigt höga trösklar både för arbetssökanden och företag som vill anställa”, säger Sofia Ahlgren, vd för OnePartnerGroup, till TN.

Fem förslag för att få fler i jobb – ”Viktigt med tydlighet”

För att arbetsmarknadspolitiken ska bli effektivare och fler komma i jobb krävs en rad insatser. I en ny rapport presenterar Svenskt Näringsliv fem förslag på åtgärder. ”Det behövs för att stärka individerna och för att lösa företagens kompetensförsörjning”, säger arbetsmarknadsexperten Patrik Karlsson.

Ny rapport: Friskolorna tar större ansvar än vad media speglar – ”Skev debatt”

Skolnedläggningar är mindre vanliga än vad som framgår av debatten. Dessutom tar friskolor ett större ansvar för eleverna efter att skolor lagts ner, visar en ny rapport. ”Vi vill visa hur det faktiskt ser ut i verkligheten”, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund, till TN.

Debatt: Ge CSN förutsättningar att lyckas med sitt uppdrag

Regeringen måste ge CSN resurser att ge alla yrkesverksamma möjlighet att ta del av omställningsstudiestödet, skriver Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, Martin Wästfelt, PTK, och Veli-Pekka Säikkälä, LO, på DN debatt.

Expert: Så har parternas samarbete höjt pensionerna för alla

Nio av tio svenskar som arbetar har en tjänstepension, de flesta via kollektivavtalet. Tack vare arbetsmarknadens parters aktiva arbete har de fått allt bättre villkor och högre pensioner, enligt pensionsexperten Ingvar Backle.

Då ökar företagens sjuklönenota – ”Kostnadsdubblering”

Snart kommer ersättningen för företagens sjuklönekostnader att slopas. ”För de minsta blir det en kostnadsdubblering”, säger Catharina Bäck, försäkringsexpert på Svenskt Näringsliv, till Di.

Ny prognos: Ljusare jobbmarknad nästa år

Något upp i år, för att sedan vända ner en aning 2025. Så utvecklas arbetslösheten, enligt Arbetsförmedlingens nya prognos.

Här är landets bästa elever i motorbranschen

I slutet av maj genomförde drygt 1 300 avgångselever Transportföretagens yrkesprov i kategorierna maskinteknik, personbilsteknik, bilskadereperation och lastbilsteknik. 116 gymnasieskolor över hela landet deltog.
Tidningen Näringslivet logo

Vill du inte längre ha nyhetsbrevet? Avprenumerera här.

Tidningen Näringslivet c/o Svenskt Näringsliv Storgatan 19 Stockholm 114 82 Sweden

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Dalqvist
redaktionen@tn.se

© 2024 Tidningen Näringslivet

Google Play App store