Header image

6 december

Regeringens skattesmäll slår mot 300 000 – så slipper du den

330 000 fler kommer snart att betala statlig inkomstskatt. Det kommer att ge ett antal negativa effekter på ekonomin och minska drivkraften att jobba, enligt flera ekonomer. Men det finns vägar att dämpa smällen, tipsar sparekonomen Frida Bratt.

Myndigheternas felaktiga statistik stoppar yrkesförare – ”Ödesdigert”

Hur många yrkesförare finns det egentligen i Sverige? Skolverket har fel siffra och det kan innebära en nedskärning av antalet utbildningsplatser, vilket vore en katastrof, enligt arbetsgivarna. ”Kartan stämmer inte med verkligheten”, säger Caj Luoma på Transportföretagen.

Bonden om lönegolvet: ”Jag har noll förståelse”

Lönegolvet vid arbetskraftsinvandring skapar problem för svenska bönder. För Jakob Juuriaanse utanför Tierp blir det nu ännu svårare att hitta arbetskraft vilket riskerar hela verksamheten. ”Jag vet inte hur jag ska klara av det här”, säger han.

Så slår Teslastrejken mot verkstäder

Bilverkstäder som servar Telsabilar har varit indragna i strejken mot Tesla under en månads tid. Det drabbar många företag hårt, enligt Motorbranschens arbetsgivareförbund.

Reallönen vänder – efter två år på minus

De så kallade reallönerna – det vill säga löneökningen efter justering för inflationen – slutade falla i september, enligt Medlingsinstitutets beräkningar.

3,6 arbetssökande per ledigt jobb – här är läget värst

Under det tredje kvartalet ökade antalet sökande till 3,6 per ledigt jobb. Det visar en undersökning från Manpower, som tar stöd av siffror från SCB.

Storbank: Byggkrisen leder till bostadsbrist och kompetensbrist

Nordeas Sverigechef Per Långsved varnar för att byggkrisen kommer att leda till kompetensbrist i Sverige. ”Det är ett ekosystem som sitter ihop”, säger han till SvD.
Tidningen Näringslivet logo

Vill du inte längre ha nyhetsbrevet? Avprenumerera här.

Tidningen Näringslivet c/o Svenskt Näringsliv Storgatan 19 Stockholm 114 82 Sweden

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Dalqvist
redaktionen@tn.se

© 2023 Tidningen Näringslivet

Google Play App store