Beskedet från företagen: EU är avgörande för vår tillväxt
Header image

Söndag 28 april

Det här nyhetsbrevet är en specialutgåva av Morgonkoll. En söndag i månaden dimper det ner i din inkorg med näringslivets viktigaste nyheter om EU, internationell handel och omvärldsbevakning.

Efter tunga EU-rapporten – nu krävs handling: "Avgörande"

Enrico Lettas rapport om EU:s inre marknad har mötts av både ris och ros. Utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) vill nu se ett tydligt fokus på EU:s konkurrenskraft. ”Europa har inte tid med fler hyllvärmare”, säger han till TN. ”Det behövs krafttag på den inre marknaden”, instämmer Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv.

Beskedet från företagen: EU är avgörande för vår tillväxt

Budskapet från de svenska företagen inför EU-valet är tydligt: Det behövs en stark inre marknad och satsningar på konkurrenskraft. ”Vår gemensamma ekonomiska styrka i EU är viktig om vi ska vara en balanserande kraft i en geopolitiskt skakig omvärld”, säger Asees Ahuja, Svenskt Näringsliv.

Mercedes-Benz vd: ”Protektionism har aldrig lett till tillväxt”

Det är handelsavtal och inte höjda tullar som öppnar marknader och skapar tillväxt. Det menar Mercedes-Benz vd Ola Källenius. ”Jag hoppas att politikerna inte glömmer varifrån tillväxten kommer”, säger han till Di.

Strid om företags villkor i EU-valet

När kandidaterna från de åtta riksdagspartierna drabbade samman i en debatt i Europaparlamentet dök det upp en och annan överraskning – om Ukraina, euron och hur mycket Sverige ska betala till EU.

Stena: Därför investerar vi mer i Asien och mindre i Europa

Efter kriget i Ukraina har Europas halkat efter USA och Asien ännu mer konkurrensmässigt. Därför är det viktigt att den gröna omställningen inte förvärrar läget ytterligare, enligt Claes Berglund på Stena. ”Tyvärr trycks en hel del av finansieringen ut från Europa nu på grund av de gröna krav som ställs”.

Företagens krav på EU-politikerna: Så värnar vi konkurrenskraften

Hållbarhetsfrågorna är heta i valrörelsen inför Europaparlamentsvalet. ”Vi behöver EU-parlamentariker som är mer pålästa och tittar på helheten”, sa Henrik Sjölund, vd för skogsbolaget Holmen, under en debatt arrangerad av Svenskt Näringsliv.

Karin Karlsbro (L): ”Olyckligt om världen hamnar i ett subventionsrace”

Liberalerna vill se mer frihandel, en starkare inre marknad och euromedlemskap. ”Viktiga ekonomiska frågor fattas utan att Sverige är med i rummet. Det är väldigt, väldigt dåligt för Sverige och för Sveriges företagare”, säger Karin Karlsbro, partiets toppkandidat inför EU-valet, till TN.

Emma Wiesner (C): ”Klimat och företagsklimat går hand i hand”

Centerpartiet efterfrågar mer frihandel, en industrikoalition för att få fart på den gröna omställningen samt ett företagstest för nya lagar. ”Man ska inte lagstifta så att det bara är stora multinationella bolag som klarar av att möta kraven i lagstiftningen”, säger partiets toppnamn Emma Wiesner till TN.

Charlie Weimers (SD): ”Avgörande att säkra tillgången på billig och säker el”

Sverigedemokraterna vill se en reformerad klimatpakt och säkrad tillgång på el, inte minst i form av strömlinjeformade regelverk för SMR. ”Det är en alldeles avgörande förutsättning för att den inre marknaden ska vara stark i framtiden”, säger Charlie Weimers, partiets toppkandidat till EU-valet, till TN.

Här är fartygen som skonas i Röda havet – ”Ekonomisk terrorism”

Situationen i Röda havet förvärras, men inte för alla. Europeiska fraktfartyg tvingas ta vägen runt Afrika för att slippa attacker medan kinesiska och ryska fartyg fredas. “Vi ser att deras fartyg går igenom, vilket uppenbart snedvrider konkurrensen”, säger Anders Hermansson, vd Svensk Sjöfart, till TN.

Rapport: Så ska EU:s lagar bli bättre för företagen

EU:s regelverk måste bli bättre för näringslivets skull och fortfarande finns mycket att göra för att underlätta för företagen, visar en ny rapport. ”Rapporten fångar den verklighet våra företag upplever”, säger Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv.

Opinion och debatt

Debatt: Ta bort handelshinder mellan EU och USA

Sverige måste arbeta för att få till ett handelsavtal med USA, den transatlantiska relationen är för viktig för att förringas, skriver företrädare för Teknikföretagen på SvD Debatt.

Industritoppar: Europa måste prioritera konkurrenskraften

För att nå målet klimatneutralitet behövs nya idéer och omfattande investeringar, skriver flera näringslivsföreträdare på Di Debatt.

Till sist

Miljön i topp inför valet – men bara i Sverige

Allt fler väntas rösta i årets EU-val – men av helt olika skäl. Sverige är enda land där klimatfrågorna ligger i topp, visar en färsk mätning från EU-parlamentet.
Tidningen Näringslivet logo

Vill du inte längre ha nyhetsbrevet? Avprenumerera här.

Tidningen Näringslivet c/o Svenskt Näringsliv Storgatan 19 Stockholm 114 82 Sweden

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Dalqvist
redaktionen@tn.se

© 2024 Tidningen Näringslivet

Google Play App store