Unik chans för Sverige i EU – ”Maktkartan ritas om”
Header image

Söndag 16 februari

Det här nyhetsbrevet är en specialutgåva av Morgonkoll. En söndag i månaden dimper det ner i din inkorg med näringslivets viktigaste nyheter om EU, internationell handel och omvärldsbevakning.

Tyska valrysaren: Här är frågorna som avgör – "Som att vända en atlantångare"

Mycket står på spel när "Europas sjuke man", Tyskland, går till historiskt nyval den 23 februari. ”Man måste börja med att peka åt rätt håll”, säger Tysklandsexperten Anders Ydstedt till TN.

Unik chans för Sverige i EU – ”Maktkartan ritas om”

När ”EU:s motor”, Tyskland och Frankrike, har fullt upp med politisk turbulens på hemmaplan, är det ett lysande läge för andra EU-länder att visa framfötterna. Det menar Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv. ”Sverige har en trovärdig röst som vi definitivt kan höja oftare, gärna tillsammans med likasinnade”, säger hon till TN.

EU:s storsatsning på AI – över två biljoner

EU ska försöka mobilisera 200 miljarder euro i en storsatsning på AI-teknik. USA manar samtidigt till färre regler och en mer optimistisk syn på tekniken.

Expert: Tullar mot EU på väg – så kan företag förbereda sig

På bara några veckor har USA tvärt bytt riktning i den internationella handeln. För svenska företag innebär den nya verkligheten utmaningar – och möjligheter. Det säger den Washingtonbaserade handelsexperten Erik Brattberg till TN.

Krönikan

”Trumps politik hotar svenska företag”

Självklart leder tullar till problem för exportberoende länder som Sverige. Men det är inte där det stannar, utan det är där det börjar, skriver krönikören Henrik Isakson.

Det våras för kärnkraft i EU – ”En tydlig svängning”

Allt fler vårtecken syns nu för kärnkraften i EU. Efter en lång tid med frostigt motstånd börjar anhängarna få överhanden. Det kan betyda lättare tillgång till EU-pengar och regler som gör privata investeringar mer attraktiva.

EU starkt inom cancerinnovation – men USA leder i tillväxt

Europa har fler cancerrelaterade startups än USA. Däremot är USA betydligt bättre på att skala upp dem till senare tillväxtstadier, skriver PRV i ett pressmeddelande.

Här är argumenten för och mot euron

Det finns både för och nackdelar med att införa euron, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Ökad skuldsättning bland euro-medlemsländerna skapar risker, medan handeln och direktinvesteringar spås öka. ”Svenska företag efterfrågar stabila spelregler”, säger chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.

Opinion och debatt

Debatt: Europa behöver gå på offensiven

”Vi bör sträva efter att bli världens bästa partner när Trumpadministrationen vill bli den mest hotfulla”, skriver Gunnar Hökmark på DN Debatt.

Ledare: Handelshinder skadar företagen – och USA är inget undantag

Trumps tullpolitik är baserad på falska argument som skadar både USA:s ekonomi och dess förtroende internationellt, skriver SvD:s ledarskribent Mattias Svensson.

”Klimatomställningen är Europas konkurrensfördel”

Många företag i Europa är på god väg att nå klimatmålen, skriver Jesper Sahlin på Sydsvenskans ledarsida.

Till sist

Bunkrar prosecco inför Trumps tullhot

Amerikanska importörer fyller sina lager med italiensk prosecco med farhågor om att vinet blir föremål för skärpta tullavgifter.
Tidningen Näringslivet logo

Vill du inte längre ha nyhetsbrevet? Avprenumerera här.

Tidningen Näringslivet c/o Svenskt Näringsliv Storgatan 19 Stockholm 114 82 Sweden

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Dalqvist
redaktionen@tn.se

© 2025 Tidningen Näringslivet

Google Play App store