Header image

Söndag 3 december

Det här nyhetsbrevet är en specialutgåva av Morgonkoll. En söndag i månaden dimper det ner i din mail med näringslivets viktigaste nyheter om internationell handel, EU och omvärldsbevakning.

Därför borde alla prata om Indien – ”Skett något helt osannolikt”

Indien lockar globala företag med sin växande medelklass och digitalisering. "Efter att Indien kom ut ur covid, har det skett något helt osannolikt”, säger Cecilia Oskarsson från Business Sweden. Samtidigt oroas investerare av protektionistiska tendenser i världens folkrikaste nation.

Här är Sveriges nya handelsstrategi: ”Gå från dokument till handling”

I en ny handelsstrategi riktas fokus mot forskning, omställning och konkurrenskraft. Samtidigt får Svenska institutet i uppdrag att arbeta med en "faktabaserad och positiv" Sverigebild. ”Det är mycket välkommet med en ambitiös handelsstrategi”, säger Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv.

EU öppnar för elstöd till företag även i vinter

Delar av EU:s krisregler för att kompensera företag för höga energipriser på grund av Rysslands krig i Ukraina kommer att gälla även i vinter.

BusinessEuropes besked till Belgien: ”Nu gäller det att hålla i”

BusinessEurope har överlämnat en deklaration till Belgien, som efter årsskiftet tar över ordförandeskapet i EU. Organisationen räknar med att Belgien fortsätter att rikta ljuset mot vikten av konkurrenskraft. ”Helt avgörande”, kommenterar Charlotte Andersdotter, chef för Svenskt Näringslivs EU-kontor.

Wallenberg: Så ska konkurrenskraften forma EU-agendan

Det svenska ordförandeskapet i EU riktade välbehövligt ljus på vikten av konkurrenskraft. Nu lanseras det europeiska initiativet Europe Unlocked som en uppmaning till nästa EU-kommission att fortsätta hålla tillväxt och konkurrenskraft högt på agendan.

Krav om hållbarhet kan förvärra

EU kräver att företag inhämtar information om hur deras underleverantörer arbetar med hållbarhet. Men det finns en risk för att kraven har motsatt effekt, skriver Kommerskollegium i ett pressmeddelande.

Rekordmånga svenska företag på klimatmötet

Nu inleds FN:s årliga klimatmöte i Dubai med massiv uppbackning från svenska företag. ”Det är näringslivet som driver möjlighetsagendan”, säger Marie Trogstam, chef för hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, till TN.

Därför är Ukraina och Moldavien på väg in i EU

EU är på väg att bli större. EU-kommissionen vill se förhandlingar med Ukraina och Moldavien, som har gjort flera framsteg i reformarbetet för att bli medlemmar. ”En kärnfråga för europeiska unionen”, kommenterar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

EU:s krispaket för vindkraft kan försämra elsystemet

Med hjälp av ett nytt åtgärdspaket ska EU öka tempot i utbyggnaden av europeisk vindkraft. Men även om det finns vissa fördelar kan satsningen i värsta fall leda till snedvriden konkurrens och ett hinder för nya innovationer, varnar Svenskt Näringslivs expert Stefan Kvarfordt.

Opinion och debatt

Ledare: Hög tid för en större och starkare europeisk union

EU borde fortsätta knyta forna sovjetrepubliker närmare unionens efterfrågade ideal om demokrati, marknadsekonomi och frihet, skriver Di:s ledarskribent Ellen Gustafsson.

Till sist

Knäckebröd från Dalarna får EU-skydd

Knäckebröd från Skedvi i Dalarna ansluter sig till raden av svenska livsmedel som får särskilt skydd i EU.
Tidningen Näringslivet logo

Vill du inte längre ha nyhetsbrevet? Avprenumerera här.

Tidningen Näringslivet c/o Svenskt Näringsliv Storgatan 19 Stockholm 114 82 Sweden

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Dalqvist
redaktionen@tn.se

© 2023 Tidningen Näringslivet

Google Play App store