Varningen: Företagen vågar snart inte prata hållbarhet – hotas med dryga böter
Header image

Tisdag 9 april

  • Nyheter om klimat, miljö, energi, cirkulär ekonomi och gröna innovationer.
  • Fördjupning inom social-, ekonomisk- och miljömässig hållbarhet.
  • Reportage om företag i framkant som med ny teknik tar sig an klimatutmaningarna.

De ska massproducera grönsaker åt folket – ”En processindustri

Idag är det bara en pilotanläggning. Men snart kan företagarna bakom Johannas stadsodling starta sin storskaliga cikulära high tech-odling i en gigantisk fabriksbyggnad. ”Vi ska producera 35-40 ton regnbåge och 500-600 ton grönsaker per år på bara två hektar”, säger Thomas Bjelkeman-Pettersson. Ändå får anläggningen inte klassas som ekologisk.

Varningen: Företagen vågar snart inte prata hållbarhet – hotas med dryga böter

Ett nytt EU-förslag mot greenwashing riskerar att få omvänd effekt och hämma företagens gröna kommunikationsarbete, varnar företagen. ”Upplever det som rättsosäkert”, säger Max hållbarhetschef Kaj Török till TN.

Här står företagen i kö för att bygga ny kärnkraft

Ett nytt nätverk har dragits igång för att kartlägga och samla upp kompetensen som finns i landet när det gäller att bygga ny kärnkraft. Redan nu har ett hundratal företag anmält intresse. ”Det kommer att innebära stora affärsmöjligheter”, säger initiativtagaren Carolina Losi som till vardags är affärsutvecklare på Studsvik.

”Låt inte infrastrukturen sinka omställningen”

Potthål och spårfel sinkar näringslivets framsteg i den gröna omställningen. Nu måste vi bli kvitt underhållsskulden och satsa på framtidens infrastruktur. ”Staten får inte vara dumsnål”, skriver infrastrukturexperten Nils Paul i en krönika.

Klimatgranskning möter hård kritik: ”Beklagligt”

Regeringens klimatpolitik för in Sverige på en "onödigt riskfylld väg", skriver Klimatpolitiska rådet. Men granskningen får kritik av forskare och experter. ”Det är beklagligt att rådet tonar ner behovet av en kraftigt utbyggd fossilfri elproduktion”, säger Karin Johansson, Svenskt Näringsliv.

Svenska företag ställer om för fullt – nu måste politiken hänga med

Klimatomställningen är i högsta grad verklig och svenska företag är drivande i utvecklingen. Men politiken måste hänga med, menar näringslivet. ”För att företagen ska kunna ställa om måste det finnas rätt förutsättningar”, säger klimatexperten Marie Trogstam till TN.

Svenska exportsuccén: Sänker energikostnader och utsläpp radikalt

Energi är en av de största utgifterna i ett hushåll idag. Nu tänker värmepumpsföretaget Aira ta Europa med storm och samtidigt minska utsläppen rejält. ”Vi ser en stor chans att göra skillnad”, säger vd:n Martin Lewerth till TN.

Här är största hindren för transportsektorns elektrifiering

En ny rapport pekar ut 17 åtgärder för att få fart på elektrifieringen och automatiseringen i transportsektorn. ”Det finns ingen återvändo”, säger klimatexperten Madeleine Svenberg.
Tidningen Näringslivet logo

Vill du inte längre ha nyhetsbrevet? Avprenumerera här.

Tidningen Näringslivet c/o Svenskt Näringsliv Storgatan 19 Stockholm 114 82 Sweden

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Dalqvist
redaktionen@tn.se

© 2024 Tidningen Näringslivet

Google Play App store