Här stoppar elkrisen företagets nya fabrik – ”Varför ska vi vara missgynnade?”
Header image

Tisdag 4 juni

  • Nyheter om klimat, miljö, energi, cirkulär ekonomi och gröna innovationer.
  • Fördjupning inom social-, ekonomisk- och miljömässig hållbarhet.
  • Reportage om företag i framkant som med ny teknik tar sig an klimatutmaningarna.

Hållbarhetschefer: Så behöver EU:s klimatpolitik ändras efter valet

Oavsett hur makten fördelas efter EU-valet får klimatambitionerna inte hamna i skymundan och bromsa näringslivets hållbarhetsarbete, säger några av landets mest inflytelserika hållbarhetschefer till TN. Här deras kravlista inför nästa EU-mandatperiod.

Här stoppar elkrisen företagets nya fabrik – ”Varför ska vi vara missgynnade?”

Företag i södra Sverige tvingas se sina nya satsningar gå upp i rök när elkrisen skördar nya offer. Två av dessa är Profilgruppen och SIA Glass. "De straffas för att de väljer att investera där de en gång grundades", säger Per Tryding på Sydsvenska Handelskammaren till TN.

”Det våras för kärnkraften i Europa”

Fler EU-länder ställer sig bakom kärnkraftens viktiga roll i klimatomställningen. Framöver behöver nästa EU-kommission sätta en konkret plan för att säkra ett robust och fossilfritt europeiskt elsystem, skriver Stefan Kvarfordt i en krönika.

Södras nya storsatsning – därför fixar vi egen el

Industrijätten Södra konkurrerar på den globala marknaden med ett lågt CO2-avtryck som främsta konkurrensfördel. Nu storsatsar skogskoncernen på grön elproduktion i Mönsterås. ”Vi genererar spillvärme som vi vill ta tillvara på. Därför har det blivit naturligt att bli en elproducent”, säger platschefen Karin Dernegård till TN.

”Funkar inte att elektriker ska vänta en timme på att ladda sin elbil”

Nyligen klubbade Stockholms stad igenom beslutet att förbjuda bensin- och dieselbilar i delar av city. Installatörsföretagen utfärdar en varning. ”Om det här ska fungera måste mängden snabbladdare öka”, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef, till TN.

Branschen: Nu måste flygskatten bort – ”Olämplig”

Flygskatten var olämplig redan när den infördes och pengarna hade istället kunnat finansiera flygets omställning. Att regeringen nu öppnar upp för sänkning är inte tillräckligt, menar kritiker. ”Flygskatten är exempel på en fiskal skatt som införts med miljömotiv och som bör avskaffas snarast", säger skattejuristen Robert Lönn till TN.

Nya hotet mot Sveriges elsystem: ”Oacceptabla konsekvenser”

Vattenkraftens miljöprövningar riskerar att leda till alldeles för stora produktionsförluster, vilket kan innebära problem för Sveriges elsystem, varnar tunga vattenkraftsägare. ”I samtliga scenarier som myndigheterna tittar på kommer de fram till att det får oacceptabla konsekvenser”, säger Vattenfalls Johan Dasht till TN.

Så sänker hans klimatvänliga kött utsläppen – vill revolutionera butiksutbudet

Svenska Volta Greentech tar sitt metanreducerade fodertillskott till en ny nivå. Nu ska bolaget i samarbete med livsmedelsföretaget Protos få ut mer klimatvänligt kött i butikerna. ”Tidsfråga innan det blir branschstandard”, säger vd och medgrundare Fredrik Åkerman till TN.
Tidningen Näringslivet logo

Vill du inte längre ha nyhetsbrevet? Avprenumerera här.

Tidningen Näringslivet c/o Svenskt Näringsliv Storgatan 19 Stockholm 114 82 Sweden

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Dalqvist
redaktionen@tn.se

© 2024 Tidningen Näringslivet

Google Play App store