Header image

Onsdag 1 november

  • Nyheter om klimat, miljö, energi, cirkulär ekonomi och gröna innovationer.
  • Fördjupning inom social-, ekonomisk- och miljömässig hållbarhet.
  • Reportage om företag i framkant som med ny teknik tar sig an klimatutmaningarna.

Hackspett kan ödelägga familjeföretaget – hotas med mångmiljonböter

Spår av hackspett riskerar att stoppa generationsskiftet i familjen Hyttsten-Westholms lantbruk. Nu tar de strid mot Skogsstyrelsens beslut om avverkningsförbud. "Äganderätten kan ju snart inte vara värd någonting", säger Kurt Hyttsten till TN.

De omvandlar företagens smutsiga luft till pengar

Entreprenörernas heureka-moment skapade en helt ny marknad inom greentech. Nu blir företaget Enjay nedringt för sin industrianpassade värmeväxlare. ”Vi får förfrågningar i princip varje dag”, säger han till TN.

Leksands Knäckebröd: Så halveras vår klimatpåverkan

Minskad reduktionsplikt och skördeförluster inom lantbruket blir årets stora motgångar i Leksands Knäckebröds hållbarhetsarbete. Men bolagets nära 70 års erfarenhet visar ändå att miljöåtgärder betalar av sig över tid. ”Man kan ju inte ge upp bara för att det blir tuffa tider”, säger marknadschefen Annika Sund.

Så driver det svenska näringslivet den globala omställningen framåt

Svenska företag är helt avgörande för klimatomställningen. Professor Hasslers utredning gör det tydligt hur politiken kan underlätta för näringslivet att även fortsatt ha ledartröjan, skriver Madeleine Svenberg, expert klimatpolicy.

Mer pengar går till hållbarhetsföretag

Årets största finansieringsrundor i Europa har gått till fyra hållbarhetsinriktade bolag, däribland svenska H2 Green Steel och Northvolt, det visar en kartläggning från nyhetssajten Sifted.

Nytt jätteprojekt hotat av elkrisen – SCA tvingas bygga eget elnät

En ny industrietablering som kräver två procent av den svenska elkonsumtionen stoppas på grund av brister i elnätet. Nu tvingas industrijätten bygga egna elnät för att ansträngningarna inte ska ha skett i onödan. ”Vi kommer inte att kunna fatta ett investeringsbeslut förrän vi har säkrat eltillförseln”, säger SCA-chefen Roger Östlin till TN.

Miljödom stoppar gruvan – leder till fiskdöd

I en ny dom stoppas kalkbrytningen i Gåsgruvan och 35 personer har mist sitt arbete i Filipstad. Men domen får även konsekvenser på de svenska sjöarna som är beroende av sjökalken.

Energifiaskot: Nu vill tyska företag lämna – ”Kommer tyvärr påverka Sverige”

Tysklands energikris fördjupas. Tre av tio företag överväger nu att flytta verksamhet till andra länder. ”Stigande energipriser är bara en av många utmaningar”, säger Martin Swartz på industriföretaget Stihl till TN. I förlängningen kommer Sverige att drabbas, varnar expert.
Tidningen Näringslivet logo

Vill du inte längre ha nyhetsbrevet? Avprenumerera här.

Tidningen Näringslivet c/o Svenskt Näringsliv Storgatan 19 Stockholm 114 82 Sweden

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Dalqvist
redaktionen@tn.se

© 2023 Tidningen Näringslivet

Google Play App store