Dags för kommunerna att se över sina verksamheter – nya regler ska stoppa fusk
Header image

Måndag 29 april

Så blev Partilles företagslots en succé – ”Ska vara lätt att göra rätt”

Partille kommuns företagslots har blivit en succé och sparar tid både för företagen och kommunens handläggare. "Förhoppningen är att företagen ska veta att vi i kommunen alltid kan ge ett snabbt och tydligt svar på deras frågor", säger näringslivschefen Johanna Heleander till TN.

Här är kommunen där ukrainare lättast får jobb

70 procent av av de ukrainska flyktingar som har kommit till Boden i Norrbotten har fått jobb. Bodenmodellen, med fyra steg för att komma ut på arbetsmarknaden, är en succé och nu flyttar alltfler ukrainare till kommunen. ”Jag trivs jättebra i Boden och vill stanna här”, säger ekonomen Tatiana.

Dags för kommunerna att se över sina verksamheter – nya regler ska stoppa fusk

Inför att ett nytt regelverk kring konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet ska tas fram så borde kommunerna se över sina verksamheter, menar flera experter. ”Är man en kommun som siktar på att skapa ett bra företagsklimat så är den här frågan grundläggande”, sa experten Stefan Sagebro på ett seminarium nyligen.

Företagare: Så skapas ett bättre företagsklimat

Vad kan kommunerna göra för att förbättra förutsättningarna för att driva framgångsrika företag? Svaren kommer den 21 maj när den första delen i Svenskt Näringslivs undersökning Lokalt företagsklimat presenteras.

”Dags att avskaffa förvaltningschefen”

Förändringsledning och innovation måste ofrånkomligen bli det nya normala. När stryker vi förvaltning ur den kommunala vokabulären?, skriver Daniel Andersson, projektledare lokalt företagsklimat på Svenskt Näringsliv, i en krönika.

Han avslöjar kommunernas rekordslöseri – ”Kan spara minst 90 miljarder”

Entreprenören Jens Nylanders nya AI-databas över fakturor inom kommuner och regioner blottlägger felaktigheter i miljardklassen. Om företagare agerat på samma sätt hade det varit straffbart, menar han. ”Jag blev skrämd när jag började inspektera hur betalkort används", säger han till TN.

Rapport: Här är företagens största tillväxtutmaningar

Under vintern har det rapporterats om en konkursvåg i Sverige. Nu stärks konjunkturen, men en ny rapport pekar ut hindren som kan förvärra läget. ”Vi ser nu en risk att många företag över hela landet kommer att tvingas i konkurs”, säger ekonomen Johan Karlsson till TN.

Så blev Skövde ett Mecka för spelskapare

De når miljoner och omsätter miljarder. Spelbranschen blomstrar i Skövde, som blivit Sveriges tredje största spelstad.
Tidningen Näringslivet logo

Vill du inte längre ha nyhetsbrevet? Avprenumerera här.

Tidningen Näringslivet c/o Svenskt Näringsliv Storgatan 19 Stockholm 114 82 Sweden

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Dalqvist
redaktionen@tn.se

© 2024 Tidningen Näringslivet

Google Play App store