Header image

Tisdag 28 november

Kommunen kan rädda branschen: ”Gyllene möjlighet”

Vikande konjunktur och en byggbransch i total kris. Då kan kommunerna vara en räddare i nöden för landets arkitekter, genom att inte skjuta på sina detaljplaner. Dessutom finns stora samhällsvinster att göra. ”Kommunerna har en gyllene möjlighet att rädda en massa jobb i hela Sverige”, säger arkitekten Tobias Magnesjö.

Succén: Så sparar kommunen 70 miljoner varje år

70 miljoner. Så mycket sparar Huddinge varje år sen kommunen införde kategoristyrning i upphandlingsarbetet. ”Det är viktigt att mäta vilka effekter man får”, säger Roger Himmelsköld, upphandlingschef i kommunen.

Oseriösa företag förstör upphandlingar: ”Rättsosäkert”

För små och medelstora företag är det extra viktigt att processen kring offentliga upphandlingar blir bättre. Hederliga aktörer slås allt oftare ut av mindre seriösa bolag och de tilltagande referenskraven utestänger små företag från att delta i upphandlingarna, menar Emma Unevik, som driver Stockholms Städsystem AB.

Kommunernas dolda miljardreserv – därför höjs skatter i onödan

Kommunerna larmar om underskott och skriker efter mer pengar. Men nu visar en ny rapport att de hade kunnat spara 108 miljarder de senaste tio åren.

Krönika: Effektivare offentlig upphandling – finns det?

Det finns stora vinster att göra på effektivare upphandling. Det skriver Ellen Hausel Heldahl, expert på offentlig upphandling, i en krönika.

Kan prisas efter ny superplattform

Värmdö kommun har lanserat kommunsveriges mest kundnära plattform, Mina sidor för företagare. ”För att klara en rad olika samhällsutmaningar behöver vi klara 125 procent mer välfärd med 75 procent av personalen, och det gör vi genom att tänka nytt”, säger Cecilia Lejon, kommundirektör i Värmdö.

Kommunen lockar hackare – med falsk hemsida

Kalmar kommun har skapat en så kallad ”honungsfälla” och på ett dygn upptäcktes över 100 000 attacker, rapporterar SVT Nyheter.
Tidningen Näringslivet logo

Vill du inte längre ha nyhetsbrevet? Avprenumerera här.

Tidningen Näringslivet c/o Svenskt Näringsliv Storgatan 19 Stockholm 114 82 Sweden

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Dalqvist
redaktionen@tn.se

© 2023 Tidningen Näringslivet

Google Play App store