Tyskland tigger el från Sverige – blockerar samtidigt kärnkraft
Header image

Kriminalprofessorn: Därför kan det vara farligt att anmäla brott – ”Skulle tänka efter innan”

Problemen med poliser som läcker information till kriminella riskerar att leda till att ännu färre företagare vågar anmäla brott, varnar kriminalprofessorn Bo Wennström. ”Det är en oroande utveckling. Jag själv har faktiskt undvikit att anmäla brott vid flera tillfällen”, säger han till TN.

Tyskland tigger el från Sverige – blockerar samtidigt kärnkraft

Under tisdagen träffade statsminister Ulf Kristersson Tysklands förbundskansler Olaf Scholz för att bland annat diskutera energifrågor. Tyskland trycker på för att Sverige ska fullfölja planerna med utbyggnaden av den kritiserade kraftledningen Hansa Powerbridge. ”Jag tycker att Kristersson bör avvakta med förbindelsen”, säger Michelle Tun von Gyllenpalm, expert på energipolicy hos Svenskt Näringsliv.

Nya siffror: Göteborg håller uppe tillväxten trots lågkonjunktur

Göteborg har växt starkare än resten av Sverige under lågkonjunkturen, visar en konjunkturrapport från Business Region Göteborg.

Dricksen dubblerades med nya tekniken

De nya kassaterminalerna i restaurangbranschen innebär en kraftig ökning av dricksen, rapporterar SVT. Nu väljer gästerna procentsatser istället för att enbart runda upp till närmaste tiotal.

Företagsledare: Natointrädet kan gynna Sverige ekonomiskt

6 av 10 företag tror att det svenska Natointrädet gynnar näringslivet. ”Hade omständigheterna varit mindre tragiska hade man till och med kunnat tala om optimism”, säger Fredrik Erfelt, Stockholms Handelskammare, i en kommentar.

Storbank: Taylor Swift ett inflationshot

Svensk inflation faller nu och det väcks ytterligare hopp om flera räntesänkningar från Riksbankens sida. Dessa kan dock grusas från högst oväntat håll, nämligen i form av Taylor Swift.

Arbetsmarknad

Saco om lagförslaget: ”Inte förankrat i verkligheten”

Saco säger nej till regeringens lönegolv vid arbetskraftsinvandring. Det förklarar ordförande Göran Arrius i en intervju med TN. ”Jag är allvarligt oroad för att förslagen kommer att medföra en fördjupad kompetensbrist”, säger han.

Effekter av vårdkonflikten – semestern i fara

Den pågående vårdkonflikten kan i vissa fall leda till indragna semestrar, enligt SKR.

Utrikes

Här är de heta frågorna för EU-parlamentet

Ukraina och krigets konsekvenser toppar EU-agendan framöver. Men i EU-parlamentet ligger också 119 lagförslag som väntar på att bli färdigbehandlade. I högen finns bland annat höjd åldersgräns för att köra Epa, klimatlagar och "chat control".

Opinion och debatt

”Hur illa ställt är det egentligen med europeisk ekonomi?”

Europa ligger efter USA i teknik och Kina i den gröna omställningen. Men det finns fortfarande områden där Europa har ledningen. ”Det är alldeles för tidigt att räkna ut Europas ekonomi och industri”, skriver Carl Johan von Seth i en kommentar i DN.

Ledare: Förbättra skattesystemet för att locka kapital

”De internationella investerarna i riskkapitalfonder måste kunna lita på det svenska skattesystemet för att göra hållbara kalkyler”, skriver Tobias Wikström på Di:s ledarsida.

Timbro: Dags för fri hyressättning för nyproduktion

Fri hyressättning för nyproduktion och infasning av hyressättning för hela hyresbeståndet är viktiga åtgärder för att komma tillrätta med problemen på hyresmarknaden. Det skriver Fredrik Kopsch, chefsekonom på Timbro, på DN Debatt.

Till sist

Minecraft fyller 15 – ”Ett kulturellt fenomen”

Den 17 maj firar det svenska spelet Minecraft 15 år. Med sina 300 miljoner sålda exemplar har det blivit världens mest sålda speltitel, rapporterar SVT Nyheter.
Tidningen Näringslivet logo

Vill du inte längre ha nyhetsbrevet? Avprenumerera här.

Tidningen Näringslivet c/o Svenskt Näringsliv Storgatan 19 Stockholm 114 82 Sweden

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Dalqvist
redaktionen@tn.se

© 2024 Tidningen Näringslivet

Google Play App store