Så växer högen med olösta brott mot företag – trots tusentals fler poliser
Header image

Expert: Bara så kan Europa väckas ur dvalan – ”Krävs radikala åtgärder”

Europa befinner sig i ett dvalatillstånd, enligt den omtalade Draghi-rapporten som presenterades nyligen. Fredrik Erixon på ECIPE håller med Draghi men är starkt kritisk till lösningarna som föreslås. ”Läget är så allvarligt nu att det krävs radikala åtgärder på rätt områden”, säger han till TN.

Så växer högen med olösta brott mot företag – trots tusentals fler poliser

När polisen fokuserar på att utreda mord och andra grova brott prioriteras stölderna och inbrotten ner. Trots att flera tusen nya poliser har anställts har situationen inte blivit bättre, visar en ny rapport från Brå. ”Det finns absolut förutsättningar att använda resurserna mer effektivt”, säger utredaren Lina Fjelkegård till TN.

Bedrägeriförsök med AI allt vanligare

AI-understödda bedrägerimetoder ökar kraftigt. Nu måste försvaret mot attackerna förstärkas, enligt en ny undersökning.

Ekonomer om balansmålet: Borde gått längre

Balansmålet är ett steg i rätt riktning, men är otillräckligt för att kunna göra de investeringar som krävs. Det anser ekonomer som Di har pratat med.

Busch: Lägre elräkning i vinter

Energiminister Ebba Busch (KD) säger att prognosen pekar på lägre elpriser i vinter – trots den nya modellen för elöverföring. ”Det är väldigt positivt”, säger hon.

Arbetsmarknad

SCB: Återhållsamt på arbetsmarknaden

I september uppgick arbetslösheten till 8,2 procent, motsvarande 468 000 arbetslösa, enligt statistik från SCB. Säsongsrensat låg arbetslösheten på 8,5 procent.

EU och internationellt

IMF: 11 miljarder kronor till Ukraina

Internationella valutafondens (IMF) styrelse har godkänt en utbetalning till Ukraina på 1,1 miljarder dollar, motsvarande omkring 11,6 miljarder kronor, ska fungera som budgetstöd i det krigshärjade landet.

Opinion och debatt

Ledare: Migrationsverket gör det omöjligt att behålla anställda från länder utanför EU

”Det sista som behövs är att en feltänkt lag dessutom får en ännu mer vansinnig tillämpning”, skriver Peter Wennblad i en ledare i SvD.

Debatt: ”Beslutet om miljözonerna skadar Stockholms tillväxt”

”Politik som bygger på tvång och förbud, utan att erbjuda genomtänkta alternativ, är dålig. När det sker väldigt plötsligt är det ännu värre”, skriver Jennie Albinsson, miljö- och klimatexpert hos Företagarna, i ett inlägg på SvD Debatt.

Ledare: Överskottsmålet kom med ett pris

”De 25 miljarder kronor som frigörs med ett balansmål kunde gott ha kommit med en möjlighet att låna upp mer pengar för att rusta landet”, skriver Sydsvenskans ledarredaktion.

Till sist

Händer i veckan

I veckan får vi bland annat fiskekvoter, Handelsbarometern och producentprisindex. Och så arrangerar IVA ett seminarium om kärnkraftens finansiering. Svenskt Näringsliv är på spaning efter politiken som flytt, Byggföretagen presenterar sin konjunkturprognos och på Grand Hôtel får vi veta vem som blir årets Ruter Dam.
Tidningen Näringslivet logo

Vill du inte längre ha nyhetsbrevet? Avprenumerera här.

Tidningen Näringslivet c/o Svenskt Näringsliv Storgatan 19 Stockholm 114 82 Sweden

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Dalqvist
redaktionen@tn.se

© 2024 Tidningen Näringslivet

Google Play App store