Header image

Regeringens skattesmäll slår mot 330 000 – så slipper du undan

330 000 fler svenskar kommer snart att betala statlig inkomstskatt. Det kommer att ge ett antal negativa effekter på ekonomin och minska drivkraften att jobba, enligt flera ekonomer. Men det finns vägar att dämpa smällen, tipsar sparekonomen Frida Bratt.

Efter hävda restriktioner – nu får Lisa sälja granar igen

Efter att restriktionerna för afrikansk svinpest nu hävts kan julgransodlaren Lisa Nylinder utanför Västerfärnebo bedriva sin verksamhet igen, rapporterar SVT Nyheter.

Chocksänkning av styrräntan väntas 2024

Det väntas en chocksänkning av styrräntan 2024, enligt prissättningen på räntemarknaden. Europeiska centralbanken (ECB) väntas ta täten och sänka först och mest – men Riksbanken antas följa efter i rask takt.

Avancerad testreaktor till Marviken – drift planerad 2025

Kärnkraftsbolaget Copenhagen Atomics har skrivit under en avsiktsförklaring om att etablera en testreaktor i Marviken, Norrköping. ”Perfekt koppling till behoven av ånga och vätgas i klustret”, säger entreprenören Niclas Adler till TN.

Vändningen – inga uteserveringar i Göteborg i vinter: ”Gråter”

Trots att politikerna ville låta uteserveringarna vara öppna i Göteborg i vinter så stoppas krögarna av tjänstemännen, skriver GP.

Ny utanförskapslista ska bygga på skolresultat

Regeringen ska ta fram en ny lista på utanförskapsområden i Sverige. ”Så knäcker man utanförskapet, tror vi”, sa arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) på en pressträff.

Domen: Riksbanken underskattade riskerna – mycket stora förluster

För att få fart på inflationen köpte Sveriges Riksbank värdepapper till betydande belopp. Nu konstaterar Riksbanken att insatserna inte hade några påtagliga effekter på inflationen, men att de kommer att leda till ”mycket stora förluster”. Det skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

Arbetsmarknad

Myndigheternas felaktiga statistik stoppar yrkesförare – ”Ödesdigert”

Hur många yrkesförare finns det egentligen i Sverige? Skolverket har fel siffra och det kan innebära en nedskärning av antalet utbildningsplatser, vilket vore en katastrof, enligt arbetsgivarna. ”Kartan stämmer inte med verkligheten”, säger Caj Luoma på Transportföretagen.

Utrikes

BusinessEuropes besked till Belgien: ”Nu gäller det att hålla i”

BusinessEurope har överlämnat en deklaration till Belgien, som efter årsskiftet tar över ordförandeskapet i EU. Organisationen räknar med att Belgien fortsätter att rikta ljuset mot EU:s konkurrenskraft. ”Helt avgörande”, kommenterar Charlotte Andersdotter, chef för Svenskt Näringslivs EU-kontor.

Svenskarnas besked: Vi har dragit nytta av EU

Intresset är stort för det kommande EU-valet. 73 procent av svenskarna anser att Sverige har tjänat på att vara med i EU, skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande.

Opinion och debatt

Krönika: Skolresultaten är svagast i utsatta områden

Skolans största problem är att elever med svag socioekonomisk bakgrund fallit mest i Pisaundersökningen, skriver Maria Jelmini i en kommentar i SvD.

"Investera i Arlanda för att behålla Stockholms attraktionskraft”

Moderaterna Maria Stockhaus och Irene Svenonius vill se rejäla infrastruktursatsningar på Arlanda, skriver de på Di Debatt.

Ledare: Våga vägra röstfiske – sänk skatterna på arbete

Det är hög tid för en ny skattereform. Genom att göra en skatteväxling mellan arbete och kapital hade det svenska skattesystemet blivit mer effektivt och rättvist än i dag. Det skriver Håkan Boström i en ledare i Göteborgs Posten.

Till sist

Forbes: Hon är världens mäktigaste kvinna

När tidningen Forbes rankar världens mäktigaste kvinnor toppas listan för andra året i rad av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Tidningen Näringslivet logo

Vill du inte längre ha nyhetsbrevet? Avprenumerera här.

Tidningen Näringslivet c/o Svenskt Näringsliv Storgatan 19 Stockholm 114 82 Sweden

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Dalqvist
redaktionen@tn.se

© 2023 Tidningen Näringslivet

Google Play App store